miercuri, 1 octombrie 2008

despre slabire

Toata lumea se pricepe la fotbal, politica si...regimuri de slabit.

Pe oricine intrebi are un regim de slabit si, in general, niste idei foarte clare despre cum si ce trebuie sa faca un om care vrea sa slabeasca. Interesant este ca daca te uiti prin oras, prin sali, nu mai vorbim de plaja, 99% arata ca dracu.

E un mister...cum toata lumea se pricepe la nutritie dar totusi aproape toti arata ca niste experimente esuate.

Mari experti de cartier recomanda unul din multele tipuri de regimuri minune: regimul disociat, pe grupe sanguine, cu zeama de varza, cu 1 grapefruit pe zi timp de un an, 30 de papadii si 20 de acatiste plus 800 de kile de apa pe zi, fara grasimi, fara carbohidrati, fara grasimi si carbohidrati la aceeasi masa, cu 8 mese pe zi, fara mancare dupa ora 5 ...

Daca a citit cineva pana aici si este interesat de ceea ce cred eu, unul dintre milioanele de specialisti, acum urmeaza dezlegarea marelui secret:

CA SA SLABESTI TREBUIE SA FOLOSESTI MAI MULTA ENERGIE DECAT BAGI IN TINE.

Stiu, nu suna tocmai academic dar sper ca e clar. Nu este inventia mea, este termodinamica.

Nu conteaza ce mananci sau bei, atata timp cat, intr-o perioada determinata, energia generata de acea mancare sau bautura este mai mica decat energia pe care o folosesti, vei slabi.

Pe langa asta mai sunt cateva lucruri de retinut:

- minim 1,5 grame de proteina /kilocorp
- 3 g EPA/DHA pe zi (cam 10 g ulei de peste)

Restul chiar ca sunt detalii din punct de vedere al slabitului. Nu vorbim acum de sanatate...

Fiecare trebuie sa-si gaseasca regimul care ii controleaza cel mai bine foamea. Controlul foamei este de fapt cheia succesului. Asta poate sa insemne cat mai multe alimente cu densitate calorica redusa (de exemplu legume), mese mai dese (o data la 2-3 ore), sport (activitatea intensa inhiba senzatia de foame)...

Intrebarea deci este cat sa mancam. Din pacate nu avem un organ care sa determine energia dintr-un aliment si sa stim exact cat sa mancam...

Solutia este sa cantarim mancarea. Cel putin pana ne obisnuim cu cantitatile, dupa care le putem estima. 

Recomand oricui e hotarat sa faca o treaba serioasa sa cantareasca mancarea si sa tina un jurnal pe http://www.fitday.com

Energia consumata zilnic o poti estima aici http://www.solid-gains.com/info/4-harris-benedict-calculator.html

Ideal ar fi sa incepi scazand 500 de kcal din valoarea determinata conform acestei formule si dupa doua saptamani sa vezi cum stai...daca nu slabesti de loc mai scazi 500 de kcal...daca slabesti dar incet mai scazi 250 de kcal...si astepti iar doua saptamani pana la urmatoarea evaluare.

In nici un caz n-ar trebui scazut sub 1.000 de kcal/zi.

Pana la episodul viitor, va urez pofta buna :-)


13 comentarii:

  1. mi se pare mult mai rentabil mancatu de peste gras sau nuci, sunt mult prea umflate la pretz uleiurile astea de peste.

    RăspundețiȘtergere
  2. ai dreptate cu pestele gras dar atentie la contaminare
    http://www.edf.org/page.cfm?tagID=17694
    nucile sunt o sursa buna de omega 3 dar au cam mult omega 6. ideea este ca avem deja un aport destul de mare de omega 6 in alimentatie si adaugand omega 3 incercam sa ne apropiem de raportul omega6:omega3 de 2:1, asa cum se pare ca a fost timp de cateva milioane de ani

    RăspundețiȘtergere
  3. eu personal prefer sa-mi dau banii pe somon proaspat de ferma decat pe pastile cu ulei de peste.

    nu cred ca trebuie sa calculezi exact ce rapoarte introduci, important e sa consumi omega 3 pe langa altele si pe termen lung.

    am vazut ca, consumi conserva de somon, nu iti place sa-l cumperi proaspat? (din cate stiu, pestele conservat are mult lipsa la omega 3 fatza de ce congelat sau proaspat)

    RăspundețiȘtergere
  4. somonul proaspat care se gaseste la noi este cel mai ieftin/cel mai prost

    conserva este de somon de alaska in suc proprie...recomandata !

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce spui ca somonul proaspat de la noi e de proasta calitate? scrie ca e adus din Norvegia de ferma...

    pe nutritiondata.com am vazut ca somonul la conserva are o cantitate semnificativ mai mica de omega 3 fata de cel proaspat.

    RăspundețiȘtergere
  6. acum am citit si eu mai multe pe http://www.edf.org , nu mi-a venit sa cred ce porcarie luam eu de la metro de atata timp.
    sa intzeleg ca Farmed or Atlantic salmon ii o porcarie din cauza contaminarii?

    RăspundețiȘtergere
  7. da, contaminarea este o problema. alta problema este ca pestele crescut artificial nu are legatura cu pestele salbatic

    RăspundețiȘtergere
  8. am vazut azi 2 feluri de somon congelat, pe eticheta scria originea " piscicultura Norvegia" si " origine China ".
    ce parere ai, sunt de proasta calitate?

    RăspundețiȘtergere
  9. probabil ca norvegia e mai bun decat china...dar e doar o parere

    RăspundețiȘtergere
  10. azi m-am uitat pe la super market si am gasit un peste congelat foarte rentabil, Macrou de Atlantic (Scomber scombrus), 9 lei/kg.

    http://www.edf.org/page.cfm?tagID=15834

    multe multumiri pentru linku asta, ma scos din ceatza rau de tot.

    RăspundețiȘtergere
  11. poti sa manci si pastrav autohton...sunt unele crescatorii foarte bine intretinute, riscul de contaminare fiind minim

    RăspundețiȘtergere
  12. din pacate e mult mai scump, 30 lei/kg si are ceva mai putin omega 3 ca macroul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Am inceput sa folosesc de azi fitday.com, mi se pare super. Mersi mult.

    RăspundețiȘtergere