pe forumul getfit am avut mai multe dispute "ideologice" cu Cristi pe tema asta. el recomanda un regim cu mai putini carbohidrati (chiar spre keto), cred ca din motive care tin de modul in care tolereaza el carbohidratii. oricum, Cristi este unul dintre putinii romani care stiu ce spun in domeniul asta si il apreciez chiar daca nu sunt de acord cu punctul lui de vedere privind carbohidratii.
pentru mine lucrurile stau asa.
un organism care functioneaza normal nu are probleme cu carbohidratii. dupa o masa cu multi carbohidrati insulina este secretata atat cat trebuie ca sa normalizeze nivelul glicemiei si starea generala este buna, fara cresteri bruste de energie sau stari de letargie.
daca insa exista o rezistenta la insulina (adica lucrurile nu merg tocmai asa cum ar trebui si organismul secreta prea multa insulina), o masa cu multi carbohidrati este urmata de o scadere puternica a glicemiei care genereaza senzatia de oboseala si stimuleaza foamea. persoanele supraponderale sunt de obicei rezistente la insulina
daca te simti bine dupa ce mananci carbohidrati inseamna ca nu esti rezistent la insulina si un regim cu mai multi carbohidrati este de preferat
daca dimpotriva, ai stari nasoale dupa ce mananci mai multi carbohidrati, ar fi mai bine sa reduci procentul de carbohidrati si sa-i inlocuiesti cu proteine si grasimi sanatoase (plus mai multe fibre)
sunt de facut totusi niste observatii:
1. repet (poate se aude pana in fundul clasei): cantitatea este cel mai important lucru; daca esti in deficit caloric o sa slabesti, indiferent de compozitia dietei; daca esti rezistent la insulina si mananci prea multi carbohidrati o sa fie foarte greu sa-ti controlezi foamea si sa controlezi aportul caloric
2. este usor sa mananci prea multi carbohidrati pentru ca in general au un gust bun (dulciuri, bauturi cu zahar sau fructoza, paine, paste, fructe etc.)
3. carbohidratii rafinati nu sunt buni, indiferent daca esti sau nu rezistent la insulina
4. chiar daca reduci la maxim carbohidratii, legume trebuie mancate in fiecare zi
5. daca ai probleme serioase cu rezistenta la insulina, trebuie sa inlocuiesti carbohidratii in special cu grasimi, proteinele stimuland secretia de insulina (mai putin decat carbohidratii)
Foarte corect punctul tau de vedere dar chiar daca un procent destul de mare de oameni functioneaza bine cu carbohidrati marea majoritate au rezistenta mare la insulina ceea ce ii aduce la punctul 5. Ca in timp lucrurile se schimba asa e dar pentru inceput e logica trecerea la keto ... macar pentru o perioada. Nu ma intelege gresit: nu sunt fanatic keto, chiar daca am adus in trecut argumente in favoarea ei dar pentru cineva care toata viata a mancat dupa ureche sansele sunt foarte mari ca dupa masa i se va face somn. Chiar si sportiv de performanta fiind nu e obligatoriu sa ai sensibilitate la insulina.
RăspundețiȘtergeree o chestiune individuala...exista si oameni foarte slabi care sunt rezistenti la insulina
RăspundețiȘtergeresigur, keto e rezolvarea la orice si laptele e dracu pe pamant,
RăspundețiȘtergerelapte...da ce, esti vitel? :-))
RăspundețiȘtergerenu comentez intreb
RăspundețiȘtergeredaca dupa masa am stari de somnolenta inseamna ca am rezistenta la insulina?
Orezul este sau nu este un carbohidrat daunatorca shi painea shi pastele
probabil ca da
RăspundețiȘtergereorezul e cam acelasi lucru dar nu e daunator