prajirea carnii in tigaie sau pe gratar (chiar si la cuptor) creaza, prin reactia aminoacizilor si a creatinei la temperatura inalta, o serie de compusi cancerigeni genotoxici care se numesc amine heterociclice (dungile alea negre care se formeaza pe gratar, care ii dau gustul bun :-)
acesti compusi cresc riscul de cancer de stomac, cancer colorectal, pancreatic, de prostata si chiar si riscul de cancer de san
un studiu a constatat ca marinarea carnii in bere timp de 6 ore inainte de prajire a redus nivelul aminelor heterociclice cu 88%. rezultate similare s-au obtinut si prin marinarea carnii timp de o ora in ulei de masline si mirodenii. un exemplu aici. marinarea in vin rosu a redus nivelul aminelor heterociclice cu 40%
un alt studiu a aratat ca o carne gatita la microunde 2 minute inainte de prajire are cu 90% mai putine amine heterociclice decat una pusa direct pe foc
efectele negative ale aminelor heterociclice sunt contracarate si de antioxidantii (plus fibrele) din fructe, legume si ceai
pai nu era vorba ca microundele nenoroceste alimente...
RăspundețiȘtergeretu personal marinezi carnea inainte sa o pui pe gratar sau peste inainte sa-l bagi la cuptor?
eu nu ma stresez cu microundele. se pare ca au chiar intrebuintari sanatoase
RăspundețiȘtergereuneori o cumpar marinata. de acum incolo o s-o marinez chiar eu. in bere mi se pare cel mai simplu
multumesc. voi incerca.
RăspundețiȘtergereIn bere ce chestie.Daca ii zic asta lui taicamiu imi da cu berea in cap :-)
RăspundețiȘtergereOricum am sa incerc si eu sunt curios ce gust are :-)
Am o intrebare daca o marinez in ulei de masline mai pot folosi acel ulei ?
RăspundețiȘtergere